Op zoek naar de gemeentelijke begraafplaatsen? Scroll verder naar het overzicht per provincie onderaan deze bladzijde.
Privégraven
In België worden heel wat militaire oorlogsslachtoffers in een privégraf op de gemeentelijke of stedelijke begraafplaats van hun vroegere woonplaats te rusten gelegd. Na de wapenstilstand in 1918 begeven veel families zich immers naar het vroegere oorlogstoneel en na een clandestiene opgraving brengen ze hun familielid terug naar huis. De drang om hun gesneuvelde dicht in de buurt te hebben, is immers zeer groot. Uiteindelijk stemt de overheid met deze praktijk in en worden talloze lichamen officieel ontgraven en herbegraven. Het aantal gesneuvelden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog met een privégraf wordt op zo’n 15.000 geschat.
Sommige steden en gemeente richten hun lokale ereperk in, nu eens met een zerk van eigen ontwerp, dan weer met een reglementaire Belgische militaire grafsteen. Deze ereperken vallen volledig onder de bevoegdheid van de gemeenten en die verzekeren nu al meer dan een eeuw lang het onderhoud van deze oorden.
Streven naar behoud
De duizenden privégraven vallen volledig onder de verantwoordelijkheid van de families. De concessie van deze graven is na meer dan 100 jaar echter dikwijls vervallen. De gemeenten beslissen dan of die graven al dan niet (permanent) bewaard blijven. In de jaren ’60 en ’70 moesten ook vele begraafplaatsen, meestal rond de parochiekerk, plaats ruimen voor parkeerplaatsen of andere inrichtingen. Zo zijn vele graven van gesneuvelden verdwenen. Vandaag blijven er ongeveer 9.000 over.
In tegenstelling tot de graven op de militaire begraafplaatsen en ereperken zijn privégraven niet beschermd. Hun behoud is dan ook een constante zorg. Recent werd besloten dat deze graven op een lijst van belangrijk erfgoed kunnen worden ingeschreven. In geval van goedkeuring neemt de gemeente het onderhoud op zich. Zo mag worden gehoopt dat deze graven een vorm van bescherming genieten.
Zoek hier een gemeentelijke begraafplaats.
Zoek hier een gemeentelijke begraafplaats.
Overzicht per provincie
Antwerpen
Brussel Hoofdstedelijk Gewest
Henegouwen
Limburg
Luik
Luxemburg
Namen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Waals-Brabant
West-Vlaanderen