War Dead Register
War Dead Register
Hoeveel Belgische soldaten sneuvelden tijdens de grote wereldbranden of in andere conflicten waarbij landgenoten betrokken waren? Hoeveel inwoners van mijn gemeente? Wat deden ze vóór de oorlog? Hoe en waar zijn ze gesneuveld?
Het War Dead Register - de online gegevensbank van het War Heritage Institute - wenst zoveel mogelijk biografische gegevens over elke gesneuvelde te verschaffen: geboorteplaats en -datum, kinderen, militaire graad, begraafplaats, enz. Voor de meeste gesneuvelden geeft het WDR ook het originele kaartje uit het archief van de dienst Oorlogsgraven. Het register bevat bovendien meer dan 13.000 foto’s.
Om als “gesneuvelde” te worden beschouwd, moet de overlijdensdatum binnen een vastgelegde periode vallen. Voor de Eerste Wereldoorlog is dat tussen 4 augustus 1914 en 30 september 1919, voor de Tweede Wereldoorlog tussen 27 augustus 1939 en 2 september 1945 en voor de oorlog in Korea tussen 18 december 1950 en 30 juni 1955. Militairen die voor of na deze data gevallen zijn, worden niet als gesneuvelden beschouwd. Als ze toch op een militaire begraafplaats of een militair ereperk liggen, worden ze wel in het War Dead Register opgenomen, maar met de vermelding dat ze niet als gesneuvelde zijn erkend.
Oorlogsgraven
Graven herinneren aan de gesneuvelden. Heel wat slachtoffers rusten in militaire begraafplaatsen en ereperken die over heel België verspreid zijn. Anderen hebben een privégraf gekregen, maar spijtig genoeg zijn sommige daarvan in de loop der jaren verdwenen. Bovendien liggen ook nog honderden, of zelfs duizenden Belgische gesneuvelden in onze buurlanden.
Het War Dead Register geeft aan de hand van achtergrondinformatie inzicht in het hoe en waarom van deze begraafplaatsen. Waarom zijn sommige begraafplaatsen onooglijk klein en waarom vallen andere precies door hun uitgestrektheid op? Waar bevinden zich de begraafplaatsen? Wie is waar begraven? Het War Dead Register geeft antwoord op deze - en nog vele andere - vragen.