Op zoek naar de begraafplaatsen in het buitenland? Scroll verder naar het overzicht per land onderaan deze bladzijde.
Wanneer het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog op een kleine stuk onbezet België opereert, bevinden bijna alle diensten van de achterhoede en vele hospitalen zich in Frankrijk. Door opgelopen verwondingen en Spaanse griep op het einde van de oorlog laten vele soldaten daar het leven. Ze krijgen op die plek dan ook een graf. Belgische gesneuvelden zijn daarom zowat overal te vinden: van het warme zuiden waar soldaten met een longziekte verbleven, tot op de grote ereperken van Calais en Le Havre in het noorden.
Frankrijk
In totaal liggen bijna 4.000 Belgen in Frankrijk, zowel gesneuvelde militairen als burgerlijke slachtoffers van oorlogsgeweld. De Franse Staat onderhoudt hun graven voor rekening van de Belgische overheid. De zerken zijn van zeer uiteenlopende aard: van Franse kruisen tot plaatselijke ontwerpen over Belgische militaire grafstenen.
Nederland en Groot-Brittannië
In Nederland en Groot-Brittannië zijn heel wat minder Belgische gesneuvelden te vinden.
Nederland stelt zich tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal op. Belgische soldaten die na de val van Antwerpen de grens oversteken, worden geïnterneerd. De meesten van hen overlijden aan Spaanse griep die ook bij onze noorderburen lelijk huishoudt. De grootste begraafplaats bevindt zich in Harderwijk, waar een opvangkamp voor de Belgen werd ingericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen heel wat Belgische militairen om bij de scheepsramp met de Rhenus-127. Het schip dat Belgische krijgsgevangenen naar Duitsland vervoert, vaart in de buurt van Willemstad op een mijn en vele soldaten verdrinken.
Ook in Groot-Brittannië liggen Belgische oorlogsslachtoffers. Vooral in het begin van de Eerste Wereldoorlog worden Belgische gewonden naar hospitalen in Groot-Brittannië overgebracht en bij hun overlijden worden ze ginds ter aarde besteld. Net zoals soldaten die tijdens de oorlog als arbeiders in munitiefabrieken worden ingezet en daar het leven laten. De Belgische gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog die op Britse bodem omkomen, zijn meestal zeelieden of militairen van het kleine Belgische leger dat in Groot-Brittannië opnieuw wordt samengesteld.