Geschiedenis
Het kleine West-Vlaamse dorp Vinkt kent gedurende de begindagen van de Tweede Wereldoorlog een zeer bewogen geschiedenis.
Tijdens de laatste slag van de Achttiendaagse Veldtocht in mei 1940 liggen de Duitsers aan de Leie onder zwaar Belgisch artillerievuur. De Ardense Jagers geven zich niet zomaar gewonnen, hoewel ze op een voor hen toch wel onbekend terrein vechten.
Het Duitsers voelen zich bedreigd en denken dat burgers de wapens hebben opgenomen. Ze nemen daarom gijzelaars en executeren ook sommigen van hen. Wanneer de Belgische artillerie op het dorp vuurt, vallen granaten in de samengedreven groepen. De oorlog eist op dat verschrikkelijke moment het leven van meer dan 100 burgers.
Na de oorlog worden een monument en een grafperk voorzien. De kruisen op het perk vermelden de namen van de slachtoffers. Ook de gesneuvelde militairen krijgen hier een eenvoudig perk met betonnen kruisjes. Ze liggen aan de zijkant van het grote ereperk, als waren ze slechts toeschouwers van een van de zwartste dagen van de oorlog.
Slachtoffers
5 Tweede Wereldoorlog