Het laatste Belgische Offensief in 1914 (9 - 12 september 1914) - Op 7 september besluit de legerleiding een tweede uitval uit de vesting Antwerpen te ondernemen met als doel Duitse troepen weg te trekken en de druk op het Franse front te verminderen. De Belgen slagen erin Werchter te heroveren waarop de Duitsers zich moeten terugtrekken achter de Dijle. Men besluit het offensief verder te zetten en de Dijle te overschrijden. Maar de Duitsers nemen hen zwaar onder vuur en er vallen vele slachtoffers. Op 12 september stokt het offensief en de snel aangevoerde Duitse troepen dringen de Belgen terug. De Belgen besluiten zich terug te trekken richting Antwerpen met het achterlaten van vele doden.
Na de oorlog wordt voor hen een verzamelbegraafplaats ingericht in Veltem-Beisem. Meer dan 900 gesneuvelden kregen hier een laatste rustplaats. Nagenoeg 200 onder hen konden niet worden geïdentificeerd. Het zou tot september 1918 duren voor het Belgische leger terug een offensief op poten zet. Deze keer een offensief dat leidt tot de bevrijding.
link naar Veltem-Beisem
Tips bij het zoeken
Zoek eerst algemeen, dan pas meer specifiek. Voorbeeld: zoek niet naar “François Van Damme”, maar probeer eerst “Van Damme” en filter de zoekopdracht.
De gezochte persoon duikt niet op? Verander misschien de schrijfwijze. Voorbeeld: probeer in plaats van “Vanwymelbeke” ook “Van Wymelbeke” of “Vanwijmelbeke”.
Het War Dead Register (WDR) bevat enkel Belgische gesneuvelden.
In het War Dead Register komen alleen de persoonsgegevens (naam, voornaam, geboorteplaats en -datum, enz.) van de soldaten voor. De militaire dossiers (die de volledige militaire loopbaan weergeven) zitten niet in het WDR. Naargelang de geboortedatum van de betrokkene bevindt zijn dossier zich ofwel in het Koninklijk Legermuseum (KLM), ofwel in de archieven van Defensie. De dossiers die door het KLM worden bewaard, kunnen ter plaatse, in het Jubelpark, worden geraadpleegd. De dossiers die tot nog toe door Defensie werden bewaard, worden momenteel naar het Algemeen Rijksarchief (ARA) overgeheveld.
De datum waarop ze opnieuw ter beschikking zijn, is nog niet bekend.
Archieven van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Documentatiecentrum
Jubelpark 3
1000 Brussel
E-mail : cdoc.klm-mra@warheritage.be
Website: www.warheritage.be