Geen website zonder werk achter de schermen. Het War Dead Register is hier geen uitzondering op. Vier vrijwilligers raadplegen op de website van het Rijksarchief alle geboorteakten van de gesneuvelden om mogelijke fouten en dubbele vermeldingen in de database te dedecteren. Sinds de start van deze operatie zijn er al meer dan 25.000 akten gecontroleerd en vele dubbele vermeldingen zijn opgespoord en ondertussen verwijderd. En zo kwamen we tot de vaststelling dat de Eerste Wereldoorlog meer vermisten telt dan er ooit werd verondersteld. Het initiële officiële cijfer van 2.750 is nu bijgesteld tot meer dan 5.600 vermisten. Dit conto is volledig toe te schrijven aan de noeste inzet van de vrijwilligers.
Tips bij het zoeken
Zoek eerst algemeen, dan pas meer specifiek. Voorbeeld: zoek niet naar “François Van Damme”, maar probeer eerst “Van Damme” en filter de zoekopdracht.
De gezochte persoon duikt niet op? Verander misschien de schrijfwijze. Voorbeeld: probeer in plaats van “Vanwymelbeke” ook “Van Wymelbeke” of “Vanwijmelbeke”.
Het War Dead Register (WDR) bevat enkel Belgische gesneuvelden.
In het War Dead Register komen alleen de persoonsgegevens (naam, voornaam, geboorteplaats en -datum, enz.) van de soldaten voor. De militaire dossiers (die de volledige militaire loopbaan weergeven) zitten niet in het WDR. Naargelang de geboortedatum van de betrokkene bevindt zijn dossier zich ofwel in het Koninklijk Legermuseum (KLM), ofwel in de archieven van Defensie. De dossiers die door het KLM worden bewaard, kunnen ter plaatse, in het Jubelpark, worden geraadpleegd. De dossiers die tot nog toe door Defensie werden bewaard, worden momenteel naar het Algemeen Rijksarchief (ARA) overgeheveld.
De datum waarop ze opnieuw ter beschikking zijn, is nog niet bekend.
Archieven van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Documentatiecentrum
Jubelpark 3
1000 Brussel
E-mail : cdoc.klm-mra@warheritage.be
Website: www.warheritage.be