Geschiedenis
Het eindoffensief start in september 1918 en de Duitsers plooien terug onder de geallieerde aanvallen. Dit leidt echter niet tot een wanordelijke terugtocht en de vijandelijke troepen bieden zware tegenstand. In deze laatste oorlogsweken vallen aan beide zijden nog vele slachtoffers.
Ook het Oost-Vlaamse dorpje Zomergem wordt het toneel van deze gevechten. Er vallen bijna 200 slachtoffers. Vooral de infanterie, die in de voorhoede strijdt, verliest heel wat manschappen.
Ze worden tijdelijk begraven op de gemeentelijke begraafplaats. In 1923 volgt de aanleg van het ereperk. In de wijde omgeving van Zomergem worden gesneuvelden opgegraven en naar het nieuwe ereperk overgebracht. Anderen worden dan weer van Zomergem naar hun vroegere woonplaats verplaatst. Het ereperk verkrijgt zo zijn huidige vorm.
Na de Tweede Wereldoorlog volgen nog elf begravingen, zowel van militairen als van weerstanders.
Slachtoffers
105 Eerste Wereldoorlog (9 onbekenden) - 11 Tweede Wereldoorlog
Beschrijving
Het ereperk is een perfect vierkant. De grafstenen op de omtrek zijn naar binnen gericht. De rijen in het midden liggen evenwijdig en rug aan rug. In het midden van het ereperk staan een wit kruis en drie vlaggenmasten.