Geschiedenis
Eerste Wereldoorlog
Tijdens het eindoffensief in 1918 ondergaat de streek rond Adegem zware gevechten. De terugtrekkende Duitsers gebruiken het afleidingskanaal van de Leie (het Kanaal van Schipdonk) als verdedigingslinie om de oprukkende Belgische divisies tot staan te brengen. Adegem ligt regelmatig onder hevig artillerievuur. De Duitsers blazen alle bruggen op en vele Belgische soldaten verliezen het leven wanneer ze het kanaal proberen over te steken. Het dorp Adegem komt zwaargehavend uit de strijd. Vele huizen zijn vernield en de bewoners slaan op de vlucht.
Op 31 oktober zetten de Belgen de grote middelen in: ze vallen het kanaal over de hele lijn aan. Er wordt kort maar hevig geschoten wanneer de Belgen een brug over het kanaal proberen te slaan. Dit verloopt niet zoals gepland en een Duitse tegenaanval duwt de Belgen terug. Pas de dag nadien raken ze eindelijk het water over. De vijand slaat op de vlucht en niets staat de verdere opmars dan nog in de weg. Op het grondgebied van het landelijke Adegem vallen niet minder dan 97 Belgen. Ze maken het ultieme doel, de bevrijding van België, niet meer mee.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het kanaal opnieuw de inzet van zware gevechten, nu evenwel in de andere richting. De Duitsers proberen tijdens de Slag om de Leie het kanaal over te steken. Adegem ligt nogmaals in de vuurlinie en deelt weeral zwaar in de klappen. De gesneuvelden van 1940 worden naast hun wapenbroeders van 1918 begraven.
In 1944 is het kanaal nog maar eens in de strijd verwikkeld. Honderden Canadese soldaten laten het leven tijdens de bevrijding in september. Ze liggen op de nabijgelegen Canadese begraafplaats.
Slachtoffers
14 Eerste Wereldoorlog - 22 Tweede Wereldoorlog
Beschrijving
Het ereperk bestaat uit twee afzonderlijke delen rechts en links van de centrale ingang van de gemeentelijke begraafplaats. De zerken, volgens het Belgische arduinen model en in twee rijen, zijn met hun voorkant naar de burgerlijke begraafplaats gericht.