Geschiedenis
Het geallieerde bevrijdingsoffensief zorgt initieel niet voor de verhoopte instorting van het Duitse leger. De vijandelijke troepen trekken zich al vechtend terug en gebruiken alle natuurlijke hinderissen, zoals heuvelruggen en rivieren, om verdedigingstellingen uit te werken. Zo ook in Wingene waar ze achter de Ringbeek een meer doeltreffende verdediging van de Leie en het afleidingskanaal opzetten. Ze dynamiteren alle bruggen en duikers; wat volgt is een verbeten strijd die in beide kampen tientallen doden eist.
Ook het dorp Wingene deelt in de klappen en de bevolking is genoodzaakt naar reeds bevrijd gebied te vluchten. Daarbij vallen ettelijke burgerslachtoffers.
In totaal laten 51 Belgische militaire slachtoffers het leven, van wie 31 op de gemeentelijke begraafplaats van Wingene begraven worden. Het ereperk wordt na de oorlog aangelegd. De twee burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog komen om door een inslaande vliegtuigbom.
Slachtoffers
31 Eerste Wereldoorlog (3 onbekenden) - 2 Tweede Wereldoorlog (burgers)
Beschrijving
De graven liggen in twee lange evenwijdige rijen met de voorkant naar elkaar gericht. Het ereperk met de typische Belgische grafstenen wordt door de gemeentelijke diensten van Wingene onderhouden.