Geschiedenis
4 augustus 1914: België kan niet meer aan een gewapend conflict ontsnappen. De Duitse troepen overschrijden de Belgische grens en voor de eerste keer in meer dan honderd jaar ondergaan onze streken opnieuw oorlogsgeweld. Luik staat in de voorhoede en verzet zich verbeten. Vooral op de hoogtes rond de stad wordt zwaar gevochten.
In de nacht van 5 op 6 augustus 1914 leveren de Belgische eenheden in Wandre, Queue-du-Bois en de wijde omgeving een zware strijd tegen de aanvallers, met vele doden tot gevolg. Na het staken van de strijd in het Luikse worden deze ongelukkigen op de top van de heuvel in Rabosée begraven. Ook de doden van het nabijgelegen fort van Barchon vinden hier een laatste rustplaats.
De begraafplaats wordt in de jaren 1920 aangelegd. Op een uitzondering na zijn de gesneuvelden allemaal in 1914 gevallen.
De begraafplaats wordt in september 2017 door brutaal vandalisme getroffen: de bronzen platen worden geroofd of zwaar beschadigd. Om toekomstige dieven geen kans meer te geven, worden deze platen door kunststof exemplaren vervangen.
Slachtoffers
213 Eerste Wereldoorlog (25 onbekenden)
Beschrijving
De begraafplaats ligt iets van de weg verwijderd en is enkel via een smalle weg te bereiken. De graven liggen in een cirkelvormige opstelling met hun grafplaat naar de ingang gericht. Achteraan de begraafplaats staat een monument: een overwinningsgodin op een sokkel beeldt de uiteindelijke zege uit.