Geschiedenis
Op 18 augustus 1914 besluit koning Albert I het leger op de vesting Antwerpen terug te plooien, een ideale uitvalsbasis om de Duitse strijdkrachten in de flank aan te vallen. Het leger doet twee uitvallen en Schiplaken bevindt zich telkens in de vuurlijn. De lijken liggen her en der verspreid, soms enkel maar bedekt met wat aarde. Velen krijgen snel een veldgraf. In Vlaams-Brabant neemt Jeanne Orianne het initiatief om hen een waardige laatste rustplaats te geven.
Juffrouw Joanna Caroline Charlotte Orianne (1865-1951) vindt het inderdaad moreel onaanvaardbaar dat de gesneuvelden onbegraven op het slagveld blijven liggen. Reeds in 1915 begint ze met toelating van de Duitse bezetter Belgische slachtoffers op te graven en te identificeren. Ondanks heel wat tegenwerking slaagt ze erin honderden gesneuvelde soldaten een waardig graf te schenken. Ze trekt onder meer naar de slagvelden van Londerzeel, Eppegem, Zemst en Schiplaken om soldaten te zoeken. Samen met de lokale pastoor Eduard Stuyck organiseert ze in Schiplaken een voorlopige rustplaats.
Slachtoffers
90 Eerste Wereldoorlog (14 onbekenden)
Beschrijving
In 1918 richten onder meer burggraaf Georges Terlinden, pastoor Eduard Stuyck, burgemeester Armand Van Langendonck, dhr. Pierre Heymans (secretaris van het comité en kabinetschef van de koning) en een lid van de Maatschappij der Oud-Krijgslieden van Hever-Schiplaken een comité op dat in 1920 voor de aanleg van het huidige ereperk zorgt. Uit respect en eerbied krijgt elke gesneuvelde een eigen grafsteen. Op een lange muur van lichtroos graniet staat een werk van beeldhouwer Bernard Callie. Een gevallen soldaat leunt tegen de benen van een vrouw die België symboliseert; ze kroont zijn hoofd met bloemen. Aan de uiteinden van het monument staan nog twee vrouwenfiguren: ze houden een zwaard en een laurierkrans tegen de borst. Op de muur staat in grote letters: “Aan de helden der gevechten van Schiplaeken 26 augustus 1914 - 12 september 1914”, links in het Frans, rechts in het Nederlands. Een zeer eenvoudige bronzen plaat vermeldt de namen van de soldaten. Iedere vierde zondag van augustus wordt nog steeds een plechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de gesneuvelden die hier begraven liggen.