Geschiedenis
Ramskapelle is een begraafplaats die aan de veldslagen van 1914 is verbonden. Op 30 en 31 oktober 1914 woeden zware gevechten in de omgeving van Ramskapelle. Het wassende water dat via het sluizencomplex van Nieuwpoort in de IJzervlakte loopt, brengt redding. Het dorp blijft in Belgische handen. In de drassige stelling zijn geen grote offensieven meer mogelijk en het oorlogsgebeuren beperkt zich hier tot verkenningen en schermutselingen. Het station van Ramskapelle (omgebouwd tot een betonnen observatiebunker) en de spoorwegberm tussen Nieuwpoort en Diksmuide vormen de primaire verdedigingslinie.
De gronden voor de begraafplaats worden in 1922 aangekocht en kort daarna worden lichamen in veldgraven rond Ramskapelle naar de nieuwe begraafplaats overgebracht, evenals gesneuvelden die op de gemeentelijke begraafplaatsen van Nieuwpoort, Lombardsijde, Westende, Sint-Joris of Mannekensvere liggen.
Hier liggen 635 militairen begraven, 404 van hen zijn onbekende soldaten. Twee factoren hebben identificatie sterk bemoeilijkt: enerzijds verliepen zo’n tien jaar tussen overlijden in 1914 en herbegraving en anderzijds stond de streek onder water.
Slachtoffers
635 Eerste Wereldoorlog (404 onbekenden)
Beschrijving
De graven in deze driehoekige begraafplaats liggen in enkele gebogen rijen met hun grafplaat naar de ingang gericht. Talloze rozenstruiken en narcissen fleuren de plek op. Het centrale pad leidt naar de achterkant van de begraafplaats en de vlaggenmast. Aan de straatkant is de site afgezoomd met een rode bakstenen muur afgewerkt met arduinen dekstenen en traliewerk. De andere zijden zijn van een groenscherm voorzien.