Geschiedenis
Na de Duitse aanval op de vesting Antwerpen en het vijandelijke offensief in de sector Mechelen-Lier krijgen vele gesneuvelden enkel een veldgraf. Een situatie die niet alleen onwaardig voor de betrokkenen is, maar ook risico’s voor de volksgezondheid inhoudt. Een oplossing dringt zich op. In 1915 koopt het stadsbestuur van Lier daarom een stuk grond aan de Mechelsesteenweg. Onder leiding van Lierenaar Jef Van Boeckel doorzoeken achttien arbeiders de ruime omgeving en de eerste herbegraving op de begraafplaats volgt al snel. De gesneuvelden worden in niet minder dan 65 tijdelijke graven teruggevonden (waaronder een met 25 doden) en hun lichamen worden naar de nieuwe begraafplaats overgebracht. De Britten omgekomen tijdens de verdediging van Antwerpen krijgen hier een voorlopige rustplaats. Oorlog maakt uiteraard slachtoffers aan beide zijden en Duitse soldaten worden eveneens op de begraafplaats bijgezet.
Bij de definitieve aanleg en herinrichting van de begraafplaats in 1925 worden nieuwe graven voor gesneuvelden uit Duffel, Berlaar en Sint-Katelijne-Waver toegevoegd, maar in navolging van de regeringsbeslissing met betrekking tot het mogelijk herbegraven van gesneuvelden in familieverband worden ook tientallen Belgische slachtoffers vanuit Lier naar hun voormalige woonplaats overgebracht. De Britse slachtoffers worden op dat ogenblik naar het Schoonselhof in Antwerpen overgeheveld.
Slachtoffers
450 Belgen Eerste Wereldoorlog (137 onbekenden) - 41 Britten en Canadezen Tweede Wereldoorlog
Beschrijving
De begraafplaats van 50 are is aan de straatkant afgesloten met een bakstenen muur, voorzien van arduinen zuiltjes en hardstenen dekplaten. Een dubbele poort in het midden van de muur geeft toegang tot de begraafplaats. Achteraan bevindt zich een monument van de hand van de Duitse kunstenaar Georg Kolbe. Het eert bij oprichting de Duitse graven, maar die worden in 1956 opgebroken. De geïdentificeerde Duitse gesneuvelden krijgen dan een laatste rustplaats in Vladslo en de onbekenden komen in het verzamelgraf in Langemark terecht.
Vandaag telt de militaire begraafplaats 450 graven van Belgische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, van wie 137 onbekend zijn. Ook 32 Britten en 9 Canadezen, omgekomen tijdens de gevechten van september 1944, rusten hier.