Geschiedenis
Op 12 augustus 1914 staan in de glooiende velden rond Halen de Belgen en Duitsers tegenover elkaar. De Belgische artillerie bestookt vanaf de Mettenberg de Duitsers die zich in het centrum van Halen bevinden. De vijand kan die vuurmonden enkel uitschakelen door een stormaanval op de Belgische stellingen uit te voeren. De Belgische cavalerie, gesteund door de 4e brigade, stijgt af en wacht de tegenstander achter de Grote Gete op. De Duitse cavalerie valt met getrokken sabel verbeten aan, maar haar pogingen stranden op het Belgische vuur. De slag bij Halen is één van de laatste bereden aanvallen en de cavalerie toont dan meteen haar beperkingen in een moderne oorlogsvoering.
Na deze “Slag der Zilveren Helmen” (zo genoemd vanwege de talloze Duitse helmen van blinkend metaal die na het gebeuren op het slagveld verspreid liggen) blijven vele lichamen achter op het slagveld. Op initiatief van de heer Eugeen Cleeremans (dan burgemeester van Velpen, een gehucht naast Halen) worden ze begraven waar we ze vandaag nog steeds aantreffen. De begraafplaats wordt in de jaren na de oorlog aangelegd en vergroot tot er 180 gesneuvelden liggen, onder wie 30 onbekenden.
Slachtoffers
180 Eerste Wereldoorlog (30 onbekenden) - 1 oud-strijder overleden na de oorlog
Beschrijving
De begraafplaats heeft een oppervlakte van 55 are en is tussen de 23 andere dan ook één van de kleinere. Ze wordt aan de straatkant door een bakstenen muur met arduinen dekstenen afgesloten en kan via een opstapje worden betreden. De graven liggen in evenwijdige rijen rug aan rug en een centraal pad verdeelt de site in twee grote perken. Achterin draagt een hardstenen kruis de vermelding “PAX”. In het midden van het centrale pad staat een vlaggenmast met de Belgische driekleur.