Geschiedenis
De Westerbegraafplaats wordt als seculiere begraafplaats reeds in 1873 geopend. Door te kiezen voor niet-gewijde graven krijgt de begraafplaats al snel de bijnaam van “Geuzenkerkhof” en ze is dan ook eerder de begraafplaats van vooraanstaande liberalen en socialisten.
De begraafplaats is nu omsloten door bebouwing, maar bij aanleg ligt ze in landelijk gebied. In het oudste gedeelte staan monumentale graven die meestal door Gentse beeldhouwers ontworpen zijn. De aangroei van de Gentse bevolking vereist in 1911 een uitbreiding van de begraafplaats en op dat ogenblik krijgt ze haar huidige vorm en oppervlakte. Recent is de begraafplaats omgevormd tot een begraafpark, waar buiten de nagedachtenis van de overledenen ook nadruk op natuurbelevening wordt gelegd.
Slachtoffers
160 Eerste Wereldoorlog (7 onbekenden)
Beschrijving
De Westerbegraafplaats telt verschillende ereperken, netjes opgedeeld volgens nationaliteit, waar zowel Britse, Franse, Russische als Italiaanse doden liggen.
Het grootste perk is voor de Belgische gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. In de meeste gevallen overleden de slachtoffers in het begin van het conflict in de wijde omgeving van Gent of in één van de Gentse hospitalen. Een Congolees in dienst van het Belgische leger heeft hier eveneens zijn laatste rustplaats gevonden. De graven liggen in lange evenwijdige rijen met de grafplaat naar de binnenkant van de begraafplaats gericht. Er is ook nog een ereperk voor gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.