Geschiedenis
Na de val van Luik op 16 augustus 1914 neemt het Duitse leger het op tegen de volgende hindernis op zijn pad naar Frankrijk, namelijk de versterkte stelling Namen. De Duitsers hebben lessen getrokken uit de moeilijke strijd om de forten van Luik, ze vermijden een aantal cruciale fouten en de belegerden in Namen betalen het gelag.
De Duitsers slepen hun zwaarste artillerie aan om de forten in puin te schieten. Op 21 augustus vliegen de eerste projectielen richting het fort van Marchovelette. Ook de Oostenrijkse zware mortieren proberen de forten tot overgave te dwingen.
Enkele dagen later valt de Duitse infanterie de Belgische stellingen aan. Nu de verdediging niet langer op de steun van de fortkanonnen kan rekenen, stort ze als een kaartenhuisje in elkaar. De Belgische 4e legerdivisie kan niet anders dan richting Frankrijk te trekken en de verdediging van de versterkte stelling aan de forten over te laten.
Veel Belgische en Franse gesneuvelden blijven op het slagveld achter en worden aanvankelijk op een tijdelijke Frans-Belgisch begraafplaats in Boninne begraven. In 1923 wordt de militaire begraafplaats in Champion ingericht. Het is vanaf het begin een gemeenschappelijke begraafplaats voor Belgische en Franse gesneuvelden. De Belgen (179 van hen onbekend) worden onder de gekende Belgische grafsteen begraven, de Franse gesneuvelden (allen onbekend) komen in twee massagraven terecht.
Defensie restaureert de begraafplaats in 2019: de voormuur wordt schoongemaakt, de boordstenen worden vervangen en de bomen die in 1923 gepland zijn en nu met hun wortels de graven beschadigen, worden geveld.
Slachtoffers
520 Belgen Eerste Wereldoorlog (179 onbekenden) - 1 Belg Tweede Wereldoorlog - 32 Fransen Eerste Wereldoorlog (allen onbekend)
Beschrijving
De rechthoekige begraafplaats is gelegen aan de rue de Fernelmont, op een heuvel op enkele honderden meters van het fort van Marchovelette. Aan de straatkant wordt ze begrensd door een muur uit natuursteen voorzien van metalen rasters. Aan de zijkanten boorden lage hagen de begraafplaats af.
Op het einde van het centrale pad staat een monument dat op de voorzijde een Belgische en een Franse soldaat afbeeldt. De zijkanten van het monument vermelden de eenheden die aan de strijd hebben deelgenomen.