Geschiedenis
De stedelijke begraafplaats van Brugge, waar de militaire begraafplaats deel van uitmaakt, is één van de oudste in België: reeds in 1787 worden hier Bruggelingen begraven. De huidige grootte en vorm worden verkregen door aankoop van verschillende terreinen.
De eerste gesneuvelden worden al in 1914 begraven, maar het is vooral op het einde van de oorlog dat heel wat soldaten hier een laatste rustplaats krijgen. Door zijn burgerlijk hospitaal en vele veldhospitalen wordt Brugge in alle heftigheid met het oorlogsgeweld geconfronteerd. Tot diep in 1919 zijn er dagelijkse tochten naar de begraafplaats. Spaanse griep eist ook nog eens talloze slachtoffers.
In 1924 worden veel militaire begraafplaatsen gereorganiseerd: sommige doden worden in hun vroegere woonplaats bijgezet en anderen worden dan weer vanuit kleine begraafplaatsen in de buurt overgebracht. Ook in Brugge is dit het geval. De begraafplaats wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgebreid; de meeste slachtoffers vallen in 1940. Vandaag telt de plek 610 Belgische gesneuvelden: 523 uit de Eerste Wereldoorlog, 86 uit de Tweede Wereldoorlog en een uit de oorlog in Korea. Enkele burgers en verzetslieden hebben hier eveneens hun laatste rustplaats gekregen.
Slachtoffers
523 Belgen Eerste Wereldoorlog (15 onbekenden) – 86 Belgen Tweede Wereldoorlog – 1 Brit Tweede Wereldoorlog – 1 Belg oorlog in Korea
Beschrijving
De militaire begraafplaats ligt in de noordoostelijke hoek van de Brugse begraafplaats en heeft een trapeziumachtige vorm. Een open zone verdeelt de begraafplaats in twee bijna symmetrische blokken.
In het midden van het perk staat een vlaggenmast met de Belgische driekleur. Sommige rijen vertonen hiaten: deze graven werden weggenomen om de gesneuvelden in kwestie elders te begraven.