Geschiedenis
4 augustus 1914: Duitse troepen steken de grens over, België is in oorlog. De eerste zware gevechten barsten in het Luikse los, wanneer de Duitsers in de nacht van 5 op 6 augustus de Belgische stellingen aanvallen. Een verschrikkelijk onweer verlicht de strijd, alsof het laatste oordeel is aangebroken. De Belgen verdedigen de “vurige stede” met man en macht en plooien niet. De infanterie verweert zich dapper op de heuvels die Luik omringen; ze wordt ondersteund door de forten die hun dodelijk staal richting de vijand vuren. De Duitsers geraken er tijdens deze noodlottige nacht niet door.
De veldslagen bij Rhées, Sart-Tilman en Boncelles staan in het collectieve geheugen gegrift. Vele regimenten mogen de naam van Luik op hun vaandels schrijven, maar de prijs is hoog. Zeer hoog. Honderden doden worden zo goed als ter plaatse en in allerijl begraven.
De oorlog raast voort, maar België vergeet zijn strijders niet. In de jaren 1920 zet het land in Boncelles een militaire begraafplaats op. 159 gesneuvelden krijgen daar een laatste rustplaats en na de Tweede Wereldoorlog komen er nog 86 gesneuvelden bij.
Slachtoffers
159 Eerste Wereldoorlog - 86 Tweede Wereldoorlog
Beschrijving
De begraafplaats heeft een rechthoekige vorm en achteraan staat een monument dat eer bewijst aan de doden van Boncelles, omringd door een boog van 41 graven. De andere graven liggen in evenwijdige rijen, met de grafplaten naar de ingang gericht. Aan de straatkant is de begraafplaats begrensd door een muur opgetrokken in de grijze steen die typisch is voor de streek van Luik.
Merkwaardige grafstenen en gesneuvelden