Geschiedenis
De stad Antwerpen koopt in 1911 het Schoonselhof aan om er de stedelijke begraafplaats in te richten. De Eerste Wereldoorlog breekt echter uit nog vóór de eerste dode ter aarde kan worden besteld.
Om gesneuvelden uit de wijde omgeving van Antwerpen te begraven – en vooral die uit het militaire hospitaal dat tijdens de Grote Oorlog in Berchem bestaat – wordt per nationaliteit een perk opgezet. Zelfs in de dood blijven verschillen bestaan.
De eerste overleden militair, een Duitser, wordt hier op 28 augustus 1914 begraven en talloze andere slachtoffers volgen. De definitieve inrichting van deze krijgsbegraafplaats komt na de wapenstilstand van 1918 tot stand. Ook gefusilleerde burgers worden op het ereperk bijgezet.
Na de Tweede Wereldoorlog verschijnen perken voor Belgische gesneuvelden, burgerslachtoffers en gesneuvelden van andere nationaliteiten.
Slachtoffers
777 Eerste Wereldoorlog – 133 Tweede Wereldoorlog – 3 oorlog in Korea
Beschrijving
Het ereperk is een groot rechthoekig perceel met hagen en lanen die de verschillende perken afzomen en waar waterpartijen en grote bomen een bijzondere sfeer oproepen. De graven zijn voorzien van de typische Belgische arduinen steen met bronzen plaat.
Belgische graven
In tegenstelling tot wat op andere ereperken wordt toegepast, beslist de stad Antwerpen om enkele Antwerpse oud-strijders (overleden na de oorlog) tussen de militaire oorlogsslachtoffers te begraven, met identieke grafsteen. Een Congolees in Belgische dienst wordt hier, ver zijn geboorteland, eveneens begraven. Ook een Belg in Amerikaanse dienst is op het Schoonselhof te vinden.
Graven van het Britse Gemenebest
Deze 1.489 graven zijn voorzien van een witte “headstone”. In veel van deze graven rusten militairen die op 16 december 1944 omkomen, wanneer een V-bom op de Rex-bioscoop valt waar talloze soldaten de voorstelling bijwonen. Het Schoonselhof is met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog één van de grootste in het land voor het Gemenebest.
Franse Graven
De Franse gesneuvelden liggen begraven onder eenvoudige kruisjes met hun naam op een plaatje. De gesneuvelden van Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst hebben een hoefijzervormige zerk gekregen. In het midden van het perk staat een monument voor de Franse gesneuvelden die in 1914 in Antwerpen omkomen.
Italiaanse, Portugese en Russische graven
Tussen de Belgische en Britse perken liggen Italiaanse, Portugese en Russische militairen begraven. De meesten van hen waren krijgsgevangenen die door de Duitsers tewerkgesteld werden. Ze liggen in aparte perken met een eigen model grafsteen.