-
Geschiedenis
De oprichting van het Cabour-hospitaal in Adinkerke in april 1915 en het L’Océan-hospitaal in De Panne in december 1915 maakt de aanleg van een nabijgelegen begraafplaats onontbeerlijk. Adinkerke is dan ook een schoolvoorbeeld van een begraafplaats in de buurt van een militaire medische installatie. De eerste begravingen vinden eigenlijk al vanaf midden november 1914 plaats, maar de plek wordt pas echt een hospitaalbegraafplaats wanneer L’Océan op volle toeren draait en er bijna dagelijks gesneuvelden ter aarde worden besteld. Eind 1917 is de beschikbare ruimte volzet en na de opening van de militaire begraafplaats in De Panne wordt Adinkerke nog slechts sporadisch gebruikt. Op het einde van de oorlog liggen er 2.314 Belgische, 466 Franse en een onbekend aantal Britse soldaten. De vele verschillende graftekens – het ene al duurzamer dan het andere – geven de begraafplaats een eerder wanordelijk uitzicht. Defensie neemt daarom het heft in handen: in 1924-1925 worden eenvormige militaire grafstenen ingevoerd.
Op deze begraafplaats liggen nu 1.647 Belgische gesneuvelden, van wie enkelen onder een persoonlijke grafsteen of een heldenhuldenzerk. Eén Fransman ligt onder een Belgische grafsteen, maar wel met een Frans naamplaatje. De 67 Britten rusten onder de gekende witte grafstenen die we ook op de Britse begraafplaatsen aantreffen.
-
Slachtoffers
1.647 Belgen Eerste Wereldoorlog - 1 Fransman Eerste Wereldoorlog - 67 Britten Eerste Wereldoorlog
Beschrijving
De begraafplaats bevindt zich achter de Sint-Audomaruskerk en de gemeentelijke begraafplaats van Adinkerke. Ze heeft de vorm van een lange rechthoek en strekt zich over iets meer dan een hectare uit. De omliggende bebouwing belet de uitbreiding die zich in 1917 opdringt. Een centrale weg leidt naar de achterkant van de begraafplaats. Bij de aanleg groeien langsheen dit middenpad ettelijke struiken. Deze hebben echter langzaam maar zeker plaats geruimd voor de huidige weg in rode kiezel. De graven liggen meestal in dubbele rijen. Witte rozen bloeien tussen de zerken. Een arcade met smeedijzeren poort verleent toegang tot de begraafplaats.
Merkwaardige grafstenen en gesneuvelden